Se upp för falska målvakter!

Det är inte alla målvakter som har hederliga avsikter. Åtminstone inte i ekonomiska sammanhang. Här kan du läsa om varför och hur de används, och hur du kan undvika dem.

När revisorsplikten för mindre aktiebolag togs bort år 2010 blev livet enklare för många småföretagare. Men utan revisorernas kontroll blev det också lättare för kriminella krafter att genom så kallade målvakter använda företag för grova ekonomiska brott.

Vad är en målvakt?

Målvakter kallas personer som får betalt för att ta på sig det juridiska ansvaret för ett aktiebolag. De har ingen del i bolaget men deras identitet används i ledande poster. Målvakterna blir företagets ansikte utåt medan de verkliga ägarna gömmer sig bakom verksamheten för att begå brott. Det kan handla om att skapa bluffakturor, att belåna företaget eller att tömma det på tillgångar och sedan sätta det i konkurs.

Vilka blir målvakter?

Enligt svensk lag är det brottsligt både att utse en målvakt och att själv vara styrelseledamot eller vd om man inte har del i företagets verksamhet. Risken att åka fast är dock liten och straffen lindriga. Målvakterna är ofta ovetande unga vuxna eller socialt utsatta personer, hemlösa och missbrukare som behöver pengar. Ibland utnyttjas utländska medborgare som tas till Sverige och får ett tillfälligt ID-nummer. Det är också vanligt att anhöriga till kriminella står för bolagen. Vissa personer vet inte ens om att de är målvakter eftersom deras namnteckning har förfalskats.

Hur kan du upptäcka målvaktsföretagen?

Att säkert avgöra om ett företag använder sig av målvakter är Ekobrottsmyndighetens uppgift. Men för dig som vill kontrollera dina affärskontakter finns det mycket intressant fakta att hämta i vårt verktyg. Det kan hjälpa dig att både skydda och driva dina affärer. Att kolla upp vd och styrelsemedlemmar, deras inkomst och hur de bor, säger massor om personerna, företaget och dess ekonomi. Du ser snabbt om namnen i ledningen figurerar i fler bolagssammanhang, om de ofta har bytt poster eller varit med i flera konkurser. När du får den tydliga överblicken kan du identifiera eventuella varningstecken och undvika företag med en oärlig agenda.

Tips!

Missa inte funktionen där du automatiskt väljer att bevaka personer och företag du tycker är intressanta eller misstänkta. Då får du direkt ett mejl om något sker, en styrelseändring, ett namnbyte, en flytt eller annat. Sätt också dig själv på bevakning så märker du om någon försöker kapa din identitet och göra dig till målvakt.