Låt oss prata om F-skatt

Vi ser det i annonser och offerter, på hemsidor, i fakturor och andra dokument. Många gånger lägger vi inte ens märke till det. Och ser kanske inte heller om det saknas …

De flesta av oss förutsätter nog att alla de företag vi gör affärer med har F-skatt. Att de är registrerade för det och är noga med att betala in skatter och egenavgifter. Kanske kollar vi upp det någon gång ibland, hos en ny affärskontakt, men sällan senare.

Det kan hända

Hur mycket du än litar på dina leverantörer kan det ske saker hos dem som i nästa steg påverkar din verksamhet. Ett F-skattebevis kan snabbt återkallas om företaget inte betalar sina skatter och avgifter i tid. Detsamma gäller om redovisningen är bristfällig eller om de på något sätt har missbrukat sitt F-skattgodkännande.

En dålig affär

När du köper något av ett företag utan F-skattsedel anses du i princip skattemässigt som dess arbetsgivare. Och då är det också du som, utöver beloppet på fakturan, ska betala skatten och i bland även stå för arbetsgivaravgifterna. Det som nyss kändes som en god affär har nu blivit en riktigt dyr historia. Allt beroende på ett obefintligt F-ord. Ta därför för vana att regelbundet göra en koll hos dina leverantörer. Eller låt ett informationsverktyg göra jobbet!

Om du vill hålla koll

Hos Svensk Faktakontroll finns all information om personer och företag, samlat och lätt överskådligt. All sökning du gör sker helt anonymt. Som en självklar del ingår även automatisk bevakning i våra abonnemang. Klicka bara i de företag och personer du vill ha uppsikt över, så får du direkt ett meddelande om något händer hos dem. Som en indragen F-skattsedel till exempel.

Upptäck vårt förmånliga abonnemang

Läs mer om bevakning